torstai 26. toukokuuta 2016

Vaikeuksien kautta voittoon!

Hieman päivitystä liittyen Neidin masuvaivoihin, joista meiltä on kyseltykin. Nehän siis alkoivat Neidin ollessa n. 2 viikkoinen. Vähän väliä kipristeli oikein kunnolla ja ilmeestä ja äänestä oikein näki kuinka toiseen tekee kipeää. Meidän vanhempien sydäntä raastoi. Onneksi yöunet eivät tästä häiriintyneet, mutta illat olivat välillä pelkkää itkua. Erityisesti syöttöjä nuo kipristelyt haittasivat, kun kesken hyvän imun alkoi masuun sattumaan.

Ensin ajateltiin, että johtuvat varmasti D-vitamiini tipoista, jotka aloitettiin neuvolan ohjeiden mukaan juurikin silloin kahden viikon iässä, annosta pikku hiljaa ohjeen mukaan nostaen. Aluksi koitettiin helpottaa vaivoja apteekista saatavilla Rela tipoilla ja pienennettiin D-tippojen annostusta. Rela tipat sisältävät maitohappobakteereja, joiden tarkoitus on vahvistaa vaivan vielä kehittymätöntä suolistoa. Kun mitään selkeää vaikutusta ei näillä toimenpiteillä ollut, koetettiin jättää D-tipat muutamaksi päiväksi pois. Testata siis, että onko syy niissä. Eipä auttanut sekään.


Koitin myös vauvahierontaa Neidin ollessa n.1kk ikäinen. Luin monen saaneen avun hieromalla vauvan masua sekä jaloissa olevia akupisteitä. Tästä myös Anopin blogissa täällä. Aamuisin vaipan vaihdon yhteydessä ja vähän ennen nukkumaan menoa yökkärin vaihdon yhteydessä hieroskelin Neitiä, nyttemmin harvakseltaan. Neidin pitää vaan olla rauhallinen kun homma alotetaan, muutoin ei tule mitään ja tympääntyy jo alkuunsa jos on yhtään kiukkua pohjalla. En tiedä auttoiko varsinaisesti masuvaivoihin, mutta onhan hieronta rentouttavaa ja mukavaa sekä Neidille, että äidille. Meidän pieni yhteinen hetki. Löysin hyvät ohjeet hierontaan täältä. Sivuilla on myös muita hyviä hieronta ja vauvanhoito videoita.


Kun Neiti oli n. 6vk käytiin hakemassa apteekista cuplaton-tipat, joita annetaan joka syötön yhteydessä ennen syöttöä. Me ollaan käytetty näitä vain päivisin, kun koin yöllä pimeässä homman vähän turhan haastavaksi. Koin helpoimmaksi antaa tipat kun aloitin syötön. Tippoja ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, joten ne oli meillä olkkarin pöydällä käden ulottuvilla ja näkösällä. Muutoin niitä ei olisi kyllä muistettu antaa. Aluksi annoin tippoja ahkerasti joka syötöllä muutaman viikon ajan. Kun Neiti oli n. 2 kk annettiin tippoja enää pari kertaa päivässä. Silloin kun muistin siis :) Lisäksi Neiti sai siis edelleen päivittäin D- ja Relatippoja. Cuplaton ainakin sai ilman paremmin tulemaan ulos sekä pieruna, että röyhtäyksenä. Tipat pilkkovat masussa ja suolistossa olevaa ilmaa pienemmiksi kupliksi, jolloin ne kulkeutuvat suoliston läpi helpommin. Nyttemmin ollaan annettu enää vain D-tippoja, kun Relatkin loppuivat viime viikolla. Ostetaan varmaan seuraavaksi sellaisia vitamiinitippoja, missä on samassa maitohappobakteereja.



Pikkuhiljaa masuvaivat ovat helpottaneet eivätkä ole ainakaan enää niin voimakkaita. Joskus harvoin päiväunet keskeytyvät, kun kovasti ilma kulkee masussa. Vaikea sanoa onko apu tullut näistä tropeista vaiko vähän kaikista kommervenkeistä ja myös se, että ikää on tullut lisää, on varmasti auttanut. Pikku hiljaa suolisto kehittyy. Cuplatonit kuitenkin tuntuivat vähän helpottavan ilman ulostuloa. Eikä pieruja onneksi tarvitse enää itkeä. Nyt kun Neiti on jo 12 viikkoinen ovat masuvaivat oikeastaan enää muisto vain. Onneksi tämäkin oli vain yksi vaihe, joka lopulta meni ohi. Lohdutukseksi muille vanhemmille, jotka kamppailevat vastaavien asioiden kanssa. Vauva-aikahan on täynnä erilaisia "vaiheita".

Edit: Aiheeseen mitenkään liittymättömät kuvat Neidistä tiistailta, kun oli niin lämmin ettei paljon tunikaa enempää vaatetta tarvinnut. Neidistä oli hassua kun oli varpaat vapaina ja kyllä niitä sitten kipristeltiinkin :)

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! ♥