sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Ensimmäisiä maisteluita

Maanantaina tuli Neidille 4 kk ikää täyteen ja heti loppuviikosta päätettiin aloitta kiinteiden maistelu. Mitään ravitsemuksellista syytä meillä ei tähän ollut, sillä Neiti on kasvanut tasaisesti omalla käyrällään koko ajan ihan täysimetyksen voimalla. Lähinnä äitiä ja isiä kiinnosti aloittaa makukokeilut.


Ensimmäisenä makuna meillä oli neuvolan suosituksen mukaisesti bataattisose. Eihän siitä masuun asti varmastikaan vielä mitään mennyt, mutta maisteltiinpahan ainakin. Lähinnä kieli työnsi ruuan ulos suusta, mutta tämähän on aluksi normaalia, koska imettäessä kielen liikkeen suunta on päinvastainen kuin syödessä. Tämä ei siis vielä kerro siitä tykkääkö vauva jostain mausta vai ei. Bataatti kuitenkin on sen verta makea vihannes, että luulisi sen hyvin maistuvan, kunhan löytää oikean osoitteen ja päätyy kunnolla suuhun asti. Hieman kyllä oli Neidillä ilme välillä epäilevä, mutta reippaasti aina aukesi suu, kun lusikka lähestyi :)


Bataatista on helppo tehdä sosetta, sillä se kypsyy nopeasti ja soseutuu helposti. Me käytettiin tehosekoitinta, mutta olisi varmasti mennyt haarukallakin hienoksi. Soseeseen lisäsin hieman korviketta, että saatiin siitä hieman juoksevampaa ja pehmensihän se hieman makuakin. Parista bataatista tuli sosetta aika paljon, joten pakastin sitä jääpalamuottiin, josta valmiit kuutiot on helppo ottaa yksi kerrallaan jääkaappiin sulamaan makuannoksiksi.

Lusikkaan Neiti on tottunut jo D-vitamiinien annossa ja sitä olisi kovasti pitänyt päästä räpeltämään. Täytyykin varmaan antaa likalle oma lusikka toiseen käteen ja itse koittaa toisella osua suuhun. Lisäksi voisi olla aiheellista käydä ruokalappu ja astia ostoksilla. Mitään ruokailuvälineitä meillä ei Neidille vielä ole ja Tupperin pikkulusikkakin on Anopilta lainassa.

Jotain tämmöistä olisi mielessä:
Kuva: Hyväntuulenpuoti.fi
Kuva: Ikea.fi


Myös tällainen kunnon suoja ruokatahrojen varalta täytyy hankkia.

Kuva: Lastenturva.fi

Heti alusta meillä syödään pöydän ääressä keittiössä, vaikkakin Neiti vielä lattialla sitterissä istuukin eikä pääse pöydän ääreen. Tämä onkin ehkä enemmän meidän vanhempien pöytätapojen opettelua varten. Ettei mennä sitten tulevaisuudessakaan esim. olkkarin sohvalle syömään.


Nyt kun bataattia on mässäilty pari päivää, siirrytään porkkanaan ja ensi viikolla perunaan. sitten voidaankin jo alkaa tehdä niistä erilaisia yhdistelmiä ja tuoda mukaan uusia makuja. Perunan tärkkelys voi aiheuttaa vatsanväänteitä, joten ihan hirveästi ei sitä viitsi heti alkuun antaa. Lisäksi peruna ei oikein yksistään pakastettuna pidä rakennettaan, vaan sitä kannattaa sekoittaa johonkin muuhun makuun ennen pakastusta.

Hyvää alkavaa viikkoa!

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi! ♥